Reggio – hvad for noget?
På Peder Lykkes vej arbejder vi Reggio Emilia inspireret – hvad betyder det?
Reggio Emilia er en by i Norditalien, som igennem mange år har udviklet et børnesyn, hvor børn bliver set som nysgerrige, undersøgende, demokratiske borgere, der er medskabere af deres egen læring. Dette barnesyn og den måde de arbejder på, har inspireret daginstitutioner verden over, og især her i Danmark og de andre nordiske lande har vi hentet inspiration derfra.
Reggio Emilia filosofien er en meget børnecentreret tilgang, hvor børns interesser og nysgerrighed er i centrum, og hvor læring sker gennem interaktion, samarbejde og udforskning af omverdenen.
I Børnehuset Peder Lykkes vej har alle børn ret til en tryg hverdag, hvor de bliver værdsat af børn og voksne. Da børnene træder ind hos os på Peder Lykkes vej, skal de blive mødt med varme og nysgerrighed. Vi møder børnene med positive forventninger og har fokus på barnets ressourcer. Vi opdeler børnene i små grupper, så de kan udforske og gå på opdagelse i de forskellige aktiviteter. Vi voksne går på opdagelse sammen med dem, introducerer dem for nye oplevelser og viden, og er nysgerrige på hvad de lærer – og hvordan.
Børn lærer ved at udforske, stille spørgsmål og samarbejde med andre børn og voksne. Vi er optaget af, at de har medindflydelse og medbestemmelse og er med til at forme deres hverdag og deres læreprocesser. Børnene undrer sig – sammen og hver for sig - stiller spørgsmål, opstiller teorier – og afprøver dem.
Hvordan gør vi så det i praksis?
Læringsmiljøer – rummet som tredje pædagog:
I Børnehuset Peder Lykkes vej er vi bevidste om at miljøet omkring børnene spiller en stor rolle i børnenes læring. Derfor indretter at stuerne og vores atelierer på en måde, der inspirerer til nysgerrighed, opdagelse og interaktion.
Vi skaber mange små kroge hvor børnene kan fordybe sig i leg, og har mange forskellige slags materialer og legetøj tilgængelige, som kan bruges på mange forskellige måder – åbne materialer.
Dokumentation:
Vi voksne observerer og dokumenterer børns aktiviteter, diskussioner og udvikling, og bruger vores iagttagelser til at reflektere over børnenes læringsprocesser og se hvordan vi skal arbejde videre med de projekter og aktiviteter børnene er optaget af.
Vi hænger billeder og børns beskrivelser af hvad de laver og tænker på væggene, så børnene kan følge med i hvad de andre er optaget af. Det lille vuggestuebarn kigger på og rør ved billederne, børnehavebarnet stiller spørgsmål og kommer med forslag som kan føre arbejdet i en ny retning.
Små grupper og projektarbejde:
Vi deler os op i små grupper mest muligt, på egen stue og på tværs af stuerne, så børnene får bedst mulige betingelser for at samarbejde og fordybe sig i sine læringsprocesser.
Vi arbejder med længerevarende projektarbejde, hvor vi tager udgangspunkt i hvad børnene er optaget af, deres styrker, og bruger det til at øve det der er lidt svært.
I vuggestuen går vi på opdagelse i forskellige materialer, undersøger og udforsker hvordan det føles, hvad det laver for nogle lyde, og hvad man kan bruge det til. Vi bruger ofte ReMida materialer (læs mere om det her på hjemmesiden) til at lege med, undersøge og bygge med.
Vi bruger vores dejlige legepladser til at udforske naturen med vores sanser.
Vi holder øje med børnenes signaler og forundringer – ”Det?” siger vuggestuebarnet. Så ved vi at vi skal fordybe os i det, de er blevet optaget af. I vuggestuen vender vi ofte tilbage til de samme materialer igen og igen, og ser hvordan børnene bliver bekendte med dem og begynder at bruge dem på mere og mere komplekse måder. Vi voksne leger og udforsker sammen med dem.
I børnehaven arbejder vi videre med det fundament vuggestuen har lagt. Om formiddagen er vi i ”grupper”, aldersopdelte gruppe, hvor vi har en lillegruppe en mellemgruppe og en storegruppe på hver stue. Når man starter i børnehave komme man i lillegruppen sammen med 6-7 andre børn, og en voksen. Den voksne følger barnet hele vejen til barnet skal afsted i skole. I gruppen lærer man hinanden at kende rigtig godt, og alles kompetencer bliver synlige, alle bidrager og hjælper hinanden.
Vi arbejder med forskellige temaer – robotter, løver, regnbuer, striber, skygger, rummet – vi kommer vidt omkring. Vi arbejder med det vi kalder ”lytningens pædagogik” hvor børnene stiller spørgsmål og kommer med teorier. Når børnehavebarnet spørger ”Sner det på månen?” siger vi – ”Spændende spørgsmål! Hvad tror du? Skal vi spørge de andre i gruppen? Og så bliver spørgsmålet udgangspunktet for mange tanker og idéer. Projektarbejderne kan strække sig over lang tid fra en uge til et år. Det udvikler sig i alle mulige retninger vi ikke havde forestillet os og vi ofte ikke har prøvet før. Det er en proces hvor vi alle sammen opstiller, afprøver og dekonstruerer teorier. En rejse vi skaber sammen, med børnene i førersædet.